Pages

Sunday, January 27, 2013

::Masakan tengahari sempena cuti isnin::

Pagi td dah set nk masak tomyam ayam..sekali masak full pulak today coz my mum pegi mengaji..hoho
so kene la ubah apo nk masak lauk tengahari kan~
ado ikan kerisi ngn ayam
so menu die.. ikan kukus ngn ayam paprik

resepi telah dirosakkan oleh saye..maaf ek chef Hanieliza hoho sbb guna ape yg ada je :P

bab presentation mmg dalam periuk je la.. sbb lum mkn tengahari tp eksited nk post..lalalala

Ikan Kerisi Kukus - modify tambah nenes+capsicum

Ayam Paprik - dah jadi cair coz kalo pekat sgt,my lil sis n bro xbape minat


Resepi :Ayam Paprik 
oleh:Chef Hanieliza

Bahan potong kecil

300 gm isi ayam ayam
100 gm carrot
100 gm brokoli
100 gm cauliflower
50 gm capsicum hijau
1 labu bawang besar

Bahan sos
2 s/b kicap pekat
5 s/b sos tomato
5 s/b sos cili
3 s/b sos tiram
5 helai daun limau purut
1 batang serai ketuk
3 biji limau kasturi [ambil jus]
5 biji ciliapi [ketukkan]
3 ulas bawang putih [ketukkan]
1/2 cawan air
minyak

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dengan serai sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan kacau rata.
3. Masukkan carrot, kicap pekat sos tomato, sos cili dan sos tiram. Biarkan mendideh.
4. Masukkan sayuran lain dan kacau rata.
5. Bila mendideh masukkan jdaun limau purut dan kacau.
6. Masukkan jus limau dan tutup api.
7. Hidangkan dengan nasi putih atau mee/bihun yg telah dicelurkan.


  
Resepi:Ikan Kukus 
Oleh: Chef Hanieliza

Bahan-Bahan:
3 keping ikan tenggiri atau bawal putih
2 ulas bawang putih(di hiris)
3 ulas bawang merah (di hiris)
1 inci halia (di hiris)
1 lada hidup (di hiris)
sedikit garam [jika perlu]
lada sulah hitam (di tumbuk kasar/jgn terlalu halus)
1 s/b sos nampla [sos ikan]

hiasan
daun ketumbar/daun sup [potong kecil]
tomato [belah 6]

Cara:
1. Sediakan bekas utk mengukus.
2. Bersihkan ikan dan letak kan ke atas manguk kaca [tahan panas].
3. Taburkan bawang putih, halia dan lada hidup yang telah d hiris ke atas ikan tadi.
4. Taburkan juga sedikit lada sulah hitam dan sos nampla dan sedikit garam [jika perlu].
5. Letakkan ikan yg telah disediakan tadi ke dalam pengukus.
6. Masak/biar kan ikan dalam pengkukus dengan api yg sederhana selama 30 minit.
7. Bila dah masak, taburkan bahan hiasan dan hidangkan
.

No comments:

Post a Comment